Dovolená v
Německu

Hledat hotely

Datum příjezdu

Datum odjezdu

Německo dovolená

Přemýšlíte o dovolené v Německu? O dovolené v zemi našich západních sousedů? Pokud jste na vážkách, snad vám pomohou naše stránky, které se dovolené v Německu věnují. Naleznete zde důležité turistické informace a především popisy oblíbených míst v Německu.

Další tipy na dovolenou

Německé cestovky

Německé cestovní kanceláře přínášejí zájezdy za skvělé ceny!!!

www.NemeckoDovolena.cz
Turistické informace o Německu.
Tipy na dovolenou.

Německá kuchyně

Německá kuchyně jako taková se skládá z několika regionálních kuchyní. Pro každou z nich je charakteristické něco jiného. Obecně lze říct, že německá kuchyně je spíše těžká, v posledních letech se ale jídla pod vlivem současného trendu zdravého životního stylu poněkud mění. To, co se dnes jí, většinou není tradiční německá kuchyně. Současný trend je stravovat se zdravě, o čemž svědčí vysoká spotřeba biopotravin. Německá kuchyně byla ovlivněna jinými světovými kuchyněmi, a zejména francouzskou, italskou a tureckou. Je velmi různorodá a bohatá, využívá velkého množství potravin.

V Německu například existuje obrovské množství chleba, pečou se různé koláče a dorty. Velmi známý je bavorský preclík (Brezen) a smažené bavorské vdolečky. Zvláštností je také chleba z žitné mouky – tzv. Pumpernickel. A samozřejmě také německá štola, kterou začínají péct koncem listopadu. Drážďanská štola dokonce dostala ochrannou známku, z Drážďan totiž štola pochází. Tvar štoly znázorňuje malého Ježíška v plenkách.

Na své si přijdou v Německu zejména milovníci masa. Kdo by neznal vyhlášené německé klobásy a párky s pečivem a hořčicí. Nejvíce se zde jí maso vepřové, hovězí a drůbeží. Můžete také ochutnat strouhané syrové hovězí maso (Schabelfleisch) nebo syrové vepřové (Mett, Hackepeter). Oblíbené jsou také ryby. Z Německa prý také pochází hamburger.

Eintopf – tedy jídlo z jednoho hrnce – je vlastně hustá polévka, do které se dává zelenina, čočka, maso (např. párek nebo buřty). V Německu je velmi oblíbená a je známá dokonce i v zahraničí.

K nejoblíbenějším přílohám pak patří brambory, nudle a na jihu Německa také knedlíky. O něco méně populární je rýže. K jídlům se často přidává hlávkové zelí a chřest.

Němci jsou stejně jako Češi pivním národem. Existuje zde velké množství druhů piva (asi 5 000). Nejčastěji se pije plzeňské Pils, na jihu Německa je oblíbené pšeničné pivo, v Kolíně zase Kölsch (kolínské). Pro nás poněkud nezvyklé je Alster a Radler, což jsou piva míchaná s limonádou. Něco podobného existuje i v Berlíně – Berliner Weiße – tedy pivo s malinovým sirupem. V Německu se vypije 70-150 l piva na člověka za rok, v závislosti na regionu. Pokud vás zaujala nabídka německých piv, pak si nenechte ujít mnichovský beerfest.

Stále více ale stoupá také spotřeba vína, zejména červeného. Vyhlášené vinařské oblasti jsou podél řek Rýn, Mohuč, Saale a Morel. Z Německa pochází světoznámá značka Ryzlink rýnský.

Mezi nejlepší místní sýry patří Combozola z Alp, Amoroso s modrou plísní, Allgauer Bergkase (s chráněným původem) nebo „pivní“ sýr Weissiacker.

Jak už bylo uvedeno, německá kuchyně se skládá spíše z několika oblastních kuchyní.

Pro jihoněmeckou kuchyni jsou charakteristická moučná jídla, například knedlíky, sladké pečivo, buchty. Velmi se podobá kuchyni rakouské, švýcarské a do jisté míry i české. Pochutnat si můžete na norimberském perníku, na cibulovém koláči, z masových jídel pak na sekané s játry nebo na bílých telecích párcích. Stuttgartské Spätzle jsou obdobou nudlí, ale z velmi jemného vaječného těsta, oblíbené jsou také taštičky z nudlového těsta s náplní (Maultaschen). Náplň může být špenátová, cibulová nebo třeba prejtová.

Sárská kuchyně se zase spíše podobá kuchyni francouzské, je poněkud lehčí. Vyhlášeným zákuskem je třešňový dort.

Kolín je známý svou gastronomií. Žádné jiné německé město nemá v přepočtu na obyvatele tolik hospod a prvotřídních restaurací. Byla by proto škoda neochutnat pravé kolínské pivo.

Berlínská kuchyně je pestrá a rozmanitá. Přilákat k ochutnání vás může třeba berlínská sekaná nebo kari klobásy,vepřové koleno nebo už zmiňované pivo Berliner Weiße.

V Drážďanech si můžete vychutnat klasickou svíčkovou pečeni, bramborovou polévku a tvarohové knedlíky. Populární je také tvarohový moučník (Eierschecke) a v době Vánoc drážďanská štola.

V severoněmecké kuchyni zase můžeme pozorovat prvky skandinávské kuchyně. Místní specialitou je například uzený úhoř. V Hamburku vás pohostí čerstvou rybou a jakoukoli jinou rybí specialitou.

Zatoužíte-li po německé kuchyni a nechystáte se do Německa, můžete navštívit např. pražskou restauraci U Fleků nebo U Parlamentu, kde se jídla z německé kuchyně vaří. Přesto, pokud se vám podaří pobývat v Německu, navštivte některou z vyhlášených restaurací. Mnoho z nich je opravdu na špičkové úrovni, o čemž svědčí vysoké hodnocení průvodce Guide Michelin, který v případě německých restaurací nešetřil hvězdičkami. Jedněmi z nejlepších mají být restaurace v obci Baierbronn ve Schwarzwaldu.

>>> ZLEVNĚNÉ ZÁJEZDY DO NĚMECKA